Loading...

Konference om eksistentiel og åndelig omsorg

Mandag den 9. december 2024 indbyder Diakonhøjskolen til konferencen Eksistentiel og åndelig omsorg i det diakonale- og socialpædagogiske arbejde. Konferencen henvender sig til ansatte indenfor det diakonale- og socialpædagogiske professionsfelt, ansatte i organisationer, kirker og i det offentlige.

Program

Kl. 09.00: Drop-in morgenkaffe/the.
Kl. 09.30: Introduktion til dagen v. Susanne Kristophersen, viceforstander Diakonhøjskolen.
Kl. 09.40: Eksistentiel og åndelig omsorg – om at være i verden.
Den tyske sociolog Hartmut Rosa har foreslået, at vi orienterer os i verden ud fra, at vi lever lyttende og svarende i forskellige resonansrum. Hvordan kan Rosas resonansteori bidrage til at afklare et teoretisk grundlag for, hvad eksistentiel og åndelig omsorg er i dag?
Oplægsholder: Peter Lodberg, teolog og professor emeritus, Aarhus Universitet.
Kl. 10.25: Kaffepause.
Kl. 11.45: Religion, sindslidelse og eksistentiel samtale.
Dansk psykiatri har traditionelt været negativt indstillet overfor religion. Nyere forskningsresultater viser imidlertid et mere nuanceret billede af det religiøses rolle før, under og efter sindslidelse. Religion kan spille en kraftfuld positiv rolle – men også en negativ. Oplægget handler om, hvad den nyere forskning viser, og hvordan vi kan bekræfte ressourcer og undgå faldgruber i en eksistentiel samtale.
Oplægsholder: Peter La Cour, cand.psych., specialist i sundhedspsykologi og ph.d. i religionspsykologi. Adjungeret professor, MF, Vitenskabelig Høyskole, Oslo. 
Kl. 11.25: Pause
Kl. 11.45: Workshop I (se nedenstående beskrivelse)
Kl. 12.30: Frokost
Kl. 13.15: Handler eksistentiel og åndelig omsorg også om mental sundhed og trivsel?
Oplægget omhandler, hvordan omsorg for de eksistentielle og åndelige livsaspekter som mennesker oplever, måske også kan påvirke trivsel og mental sundhed. Eksistentielle og åndelige livsaspekter, såsom håb, mening, lidelse, sorg, etc. er vigtige at drage omsorg for, men i dette oplæg vil vi blive udfordret på, hvordan vi bedst drager denne omsorg for mennesker i det socialpædagogiske arbejde.
Oplægsholder: Dorte Toudal Viftrup, cand.psych. og ph.d., Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense og Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet.
Kl. 14.00: Pause.
Kl. 14.15: Workshop II (se nedenstående beskrivelse).
Kl. 15.00: Fælles afslutning v. Bodil Lodberg og Christina B. M. Olsen, undervisere Diakonhøjskolen.
Kl. 15.15: Kaffe/the og mulighed for at netværke.
Kl. 16.00: Tak for i dag.

Workshops

  • Kilder til mening – moderne forskning om mening
    Religion er en vigtig kilde til mening i livet for mange – men der er også andre kilder til mening i livet. Nyeste forskning fremlægges og diskuteres.
    Ved Peter La Cour er cand.psych., specialist i sundhedspsykologi og Ph.D. i religionspsykologi. Adjungeret professor, MF, Vitenskabelig Høyskole, Oslo.
  • Eksistenslaboratoriet
    I et Eksistenslaboratorium undersøger fagpersoner eksistentielle spørgsmål. Gennem øvelser, samtale og refleksion gives mulighed for at udvikle et sprog for eksistentielle aspekter af livet, så man kan blive i stand til at understøtte menneskers eksistentielle tanker og behov.
    Ved Natalia Packert Andresen, sogne- og hospicepræst.
  • Eksistentielle samtalegrupper for mennesker, der er hjemløse eller afhængige af rusmidler  (udbydes kun kl. 11.45)
    I workshoppen gives et indblik i, hvordan samtalegrupper og andre tiltag, kan give muligheder for at tage vare på menneskers eksistentielle og åndelige behov – også på et forsorgshjem.
    Ved Britta Greve Carlsen, diakon og kontaktpædagog, Blå Kors Hjemmet Hobro.
  • Stress-fri i Gårdhaven
    Apostelkirken på Vesterbro i København har skabt et frirum for mennesker med stress og psykisk sårbarhed. Gennem forskellige aktiviteter og naturprojekter i kirkens grønne omgivelser skabes et beroligende og stressreducerende frirum.
    Ved Eva Green Meinel, Diakonikonsulent, Menighedsplejen.
  • Cross-yoga
    Cross Yoga er en unik kombination af traditionel yoga og kristen meditation som giver mulighed for både at styrke kroppen og at finde indre ro. I workshoppen gives en introduktion til yoga-formen.
    Ved Lene Dahl-Hansen, Sognepræst.
  • Pilgrimsvandring med plads til sårbarhed
    Pilgrimsvandring har fået en stor opblomstring i de senere år. Mange har erfaret, at naturen gør noget godt for os og det at vandre sammen kan skabe en frihed fra uro og stresssymptomer. I workshoppen er der fokus på, hvilken betydning det kan have for mennesker med psykisk sårbarhed at vandre i en ramme, der kaldes pilgrimsvandring og hvordan rammerne kan skabes.
    Ved Sanne Damborg, Diakonikonsulent, Menighedsplejen.

Det praktiske

Tid og sted: Mandag den 9. december 2024 kl. 9.00-16.00 på Diakonhøjskolen, Lyseng Allé 15, 8270 Højbjerg.

Tilmelding i formularen nedenfor senest den 2. december 2024.

Pris: 850 kr. (inkl. moms).

Betaling til konto: 5077-2005398 eller på MobilePay: 50109. OBS: Mærk betalingen med “Konference 09.12.24”.

Konferencen er blevet til som følge af et toårigt udviklingsprojekt på Diakonhøjskolen om eksistentiel og åndelig omsorg i diakonalt socialt arbejde. Projektet har modtaget midler fra Borgfonden og har som følgegruppe repræsentanter fra Blå Kors, Jysk Børneforsorg/Fredehjem, KFUMs Sociale Arbejde, Kirkens Korshær, Forum for værdig pleje og omsorg, Syddansk Universitet og Borgfonden.

Tilmelding til konference om åndelig og eksistentiel omsorg

Ønsker til workshops (vælg to)(Påkrævet)
Kostpræferencer?